Wat zijn welpen?


Welpen zijn tussen de 7 en 11 jaar oud. Een groep welpen heet een welpenhorde. Bij onze scoutinggroep kennen we twee welpenhordes die we bandarlog (vrijdagavond) en Sionie (zaterdagmiddag) hebben genoemd.

Het jungleboek

Toen Baden Powell een spel wilde verzinnen voor jongere kinderen is hij te rade gegaan bij zijn vriend Rudyard Kipling. Rudyard had het Jungleboek geschreven over een jongetje dat opgroeide tussen de wolven in de Jungle. Baden Powell vond dit een geweldig thema en heeft hiermee het welpenspel bedacht. Veel dingen die wij Welpen doen komen dus oorspronkelijk uit het Jungleboek! Het Jungleboek is later nog eens erg beroemd geworden toen Walt Disney er een prachtige tekenfilm van maakte.

De horde en de nesten

Een pasgeboren jonge wolf heet een welp en zo lang ze klein zijn leven welpen samen in een nest. Alle welpen bij elkaar vormen een horde.
 
webpag 1 horde

Onze hordes bestaan uit drie nesten van ongeveer 5 tot 7 welpen, allemaal hebben ze een eigen kleur. Aan de linten op de rechtermouw kun je zien bij welk nest een welp hoort. Alle nesten hebben een eigen nesthoek in het lokaal.

Elk nest heeft een gids en een hulpgids. Een gids helpt de andere welpen in het nest en zorgt ervoor dat bepaalde dingen in zijn of haar nest goed gaan. Zoals het opstellen voor het openen, het sluiten en de corvee. Ook kan de gids bijvoorbeeld de taken verdelen tijdens een spel of speurtocht en helpt die de leiding met kleine klussen. De hulpgids helpt de gids en neemt de taken van de gids over wanneer die er niet is.

Een gids kun je herkennen aan de twee gele banden om diens rechtermouw, een hulpgids heeft er één.

Gidsenraad

Ongeveer een keer per maand is er een gidsenraad. Alle gidsen en hulpgidsen kunnen dan met de leiding praten over verschillende dingen. Bijvoorbeeld over hoe het gaat in de groep en wat ze graag een keer willen doen en natuurlijk wat ze leuk vonden of juist niet. Tijdens een gidsenraad kan er ook iets geleerd of gedaan worden, zoals het maken van een eigen programma.

De horderoep

In het rimboeverhaal wordt verteld dat Akela, de oude wolf, op een grote rots lag en met met de horderoep alle wolven verzamelde tot ze een kring vormden. De wolvenroep klinkt ongeveer zo: JALAHIIIIIIII!!!

Ook in onze horde gebeurt dat. Aan het begin en aan het einde van de opkomst, bij het openen en het sluiten, verzamelt de horde zich bij de raadsrots. In de zomer doen we dat buiten en in de winter, als het echt slecht weer is, binnen.

De horde gaat in een kring staan, de nesten bij elkaar. Daarna volgt de horderoep. Die gaat zo:

webpag 2 wij doen ons best 

Akela (of iemand anders van de leiding) doet de horderoep.

Daarna roept iedereen tegelijk: Akela, wij doen ons best! Op hetzelfde moment spring je op, met twee vingers van beide handen elk aan een kant van je hoofd. Dus net als twee wolvenoren.

De gids van het dienstnest roept dan hard: Djb, djb, djb, djb. Dit betekent: Doe je best. Hij spreekt het uit als “djib”. Hierna doet iedereen zijn linkerhand omlaag, geeft met zijn rechterhand de groet en roept: Wij dob dob dob dob (Wij doen ons best) – Woefff!. Bij woef brengen alle welpen hun rechterhand en rechtervoet vooruit. Daarna gaat iedereen opnieuw netjes staan.

Na de horderoep zegt de gids van het dienstnest de welpenwet op.

Het sluiten

Het sluiten gaat op een andere manier. Iedereen gaat dan in een kring staan, doet de linkerarm over de rechterarm en geeft degene die naast hen staat een hand. Terwijl iedereen zo staat, wordt er een afscheidswoord gesproken. Vaak wordt de volgende yell gedaan:

Een twee drie
Goede jacht!

Daarna gaat iedereen naar huis.

Het dienstnest

Elke opkomst is een ander nest het dienstnest. Dit gids van het dienstnest mag de vlag hijsen en strijken, het nest gaat na het sluiten helpen met kleine klusjes zoals het vegen van het lokaal of de afwas.

De welpengroet

webpag 3 welpen groet

Als welpen elkaar groeten, doen ze dat op een wolvenmanier.
Je houdt je rechterhand naast je hoofd. Met je wijs- en middelvinger rechtop maak je een wolvenkop-teken. De wijsvinger raakt bijna de rand van je hoofd aan. Je vingers stellen zo de oren van de wolf voor, die gespitst zijn om te luisteren. Tegelijk leg je je duim op je ringvinger. Je duim is dan het puntje van de wolvensnuit. De groet wordt ook wel het ‘saluut’ genoemd.

webpag 4 bagheera

De linkerhand

Scouts over de hele wereld kennen ook nog een andere manier om elkaar te groeten: we geven elkaar de linkerhand. Waarom juist de linkerhand? Dat is bedacht door Lord Baden-Powell. Dat is de man die met Scouting is begonnen. Hij bezocht eens een indianenstam, daar zag hij dat de indianen elkaar de linkerhand gaven. Hij vroeg waarom ze dat deden. De indianen antwoordden: ‘Omdat die hand het dichtst bij het hart zit en wij in die hand nooit een wapen dragen.’ Baden-Powell vond dat zo’n mooi gebruik, dat hij het voor Scouting heeft overgenomen.

Het logbook

Dit is een boek waarin door de welpen en de leiding alle avonturen worden geschreven die de horde heeft beleefd. Ook vind je er mooie tekeningen in. In het logboek kan je dus echt de geschiedenis van jouw horde lezen en zien!

Iedere week neemt één van de welpen het logboek mee naar huis en schrijft erin wat er die dag gebeurd is. Vaak wordt er ook nog een mooie tekening bij gemaakt. De volgende week wordt het verhaaltje voorgelezen. Dat gebeurt meestal bij het drinken. Aan het einde van de opkomst krijgt een andere welp het weer mee.

Welpenwet

Als je een spel goed wil spelen, moet je je aan de spelregels houden. Net als ieder spel heeft ook het welpenspel regels. Deze regels staan in de Welpenwet. Iedere welp hoort de Welpenwet uit zijn hoofd te kennen.

De Welpenwet gaat zo:

Een welp speelt samen met anderen in de jungle.
Een welp is eerlijk, vriendelijk en zet door.
Een welp zorgt goed voor de natuur.

Welpenbelofte

Als je de Welpenwet en de horderoep kent en je wilt een welp worden, dan kun je geïnstalleerd worden. Dat is een moeilijk woord voor lid worden van de welpenhorde. Na de installatie mag je het uniform dragen. Je hoort dan echt bij de horde en je eigen nest.

Tijdens de installatie beloof je dat je je aan de Welpenwet zult houden. Dit betekent dat je de Welpenwet niet alleen maar op moet zeggen. Je moet ook begrijpen wat ermee wordt bedoeld. Daarom praat de leiding voor de installatie met jou over de betekenis van de Welpenwet, en natuurlijk ook over wat er tijdens de installatie allemaal gebeurt. Hoe de installatie precies gaat lees je na de Welpenbelofte.

webpag 7 hathi 
De Welpenbelofte gaat zo:

Ik beloof mijn best te doen een goede welp te zijn,
iedereen te helpen waar ik kan en mij te houden aan de Welpenwet.
Jullie kunnen op mij rekenen.

Als je de belofte hebt afgelegd, ben je lid van de horde geworden. Je gaat natuurlijk niet iets beloven wat je niet meent! Denk daarom goed na wat je belooft en wat die woorden betekenen.

De installatie

Bij de installatie staat de horde opgesteld net als bij het openen. Alle nieuwelingen die vandaag worden geïnstalleerd hebben de groene blouse al aan. Ze hebben net met de leiding gesproken over de installatie en weten precies wat er gaat gebeuren. Hun familie staat buiten de kring er bij. De welpenpetten, dassen en insignes liggen al klaar. Onze groepsvlag staat naast de leiding.

Akela (of iemand anders van de leiding) vraagt dan aan een nieuweling om naar voren te komen. De nieuweling gaat tegenover Akela staan. Akela vraagt dan of die geïnstalleerd wil worden. De nieuweling zegt: ‘Ja!’ Dan vraagt Akela de nieuweling de Welpenwet op te zeggen. Dat gaat bijna vanzelf, want iedereen heeft de wet goed geleerd.

Na het opzeggen van de Welpenwet geeft de nieuweling Akela de linkerhand en leggen ze allebei de rechterhand op de groepsvlag. De vlag wordt netjes door de andere leiders vastgehouden. Dan zegt Akela: ‘Groep saluut’. Alle welpen en leiders doen nu de welpengroet en Akela gaat de Welpenbelofte regel voor regel voorzeggen. Wat de nieuweling woord voor woord herhaalt. Nadat de belofte is afgelegd, zegt Akela: ‘Saluut af’. De nieuweling is dan officieel opgenomen in de horde.

De installatie is nog niet afgelopen: de nieuwe welp krijgt ook nog de installatie-insignes, onze groepsdas, de welpenpet en het welpenboekje. Als laatste krijgt de nieuwe welp het nestdriehoekje opgespeld. Dat doet de gids van het nest waar de nieuwe welp vanaf die dag bij hoort. De gids neemt de welp dan mee naar het nest.
Dan is de volgende nieuweling aan de beurt.

Nadat alle nieuwelingen zijn geïnstalleerd gaan ze bij elkaar staan zodat iedereen ze kan feliciteren. Tot slot is er nog een leuk installatiespel, maar hoe dat gaat blijft een verrassing!
Aan het eind van de opkomst mogen de nieuwe welpen voor het eerst meedoen met de horderoep.

Insignes

Je komt vast wel eens iets tegen waarvan je meer zou willen weten of wat je erg leuk vindt om te doen. Misschien ben je ergens al heel goed in of wil je juist meer over iets leren. Als jij zoiets hebt, kun je een insigne halen. Er zijn 23 insignes, over allerlei onderwerpen, zoals kokkerellen, waterrat, winkelen, jaargetijden, muzikant en hoogvlieger. In ons lokaal hangt een bord waarop je alle insignes kunt zien.

Voordat je een insigne krijgt, moet je er natuurlijk wel iets voor doen. Bij elk insigne horen steeds vijf opdrachten. Daarvan moet je er minstens drie doen om het insigne te krijgen. Maar wie weet vind je het wel zo interessant dat je ze alle vijf doet!

De welpenyell

Een yell is een soort kreet die we met z’n allen tegelijk schreeuwen. Het liefst zo hard mogelijk. Bijvoorbeeld om een bijzonder programma af te sluiten, om een winnend groepje te feliciteren of gewoon omdat we er zin in hebben, dat gebeurt overal binnen Scouting, wereldwijd. Veel yells die wij kennen hoor je daarom ook bij andere groepen of zelfs in andere landen.

Onze groep heeft al heel lang een eigen groepsyell. De welpenyell is eigenlijk onze groepsyell, maar dan met een extra regel aan het eind. Hij gaat zo:

BAN BAN BAN
DAR DAR DAR
LOG LOG LOG
Wij zijn de welpen Ban-dar-log
Yeahhhh!!!

Happen

Ook als we gaan drinken of eten doen we een yell. We noemen dat ‘happen’.
Deze yell gaat zo:

Hap hap happerdehap!
Bik bik bikkerdebik!
Eet sma-ke-lijk!

Het happen gebeurt niet alleen bij de welpen, maar dat doen alle speltakken!